Monday, April 26, 2010

My Weekend

Last saturday weols ade wat pot luck party kat umah i. Pagi2 lg i and mayra berkerja keras untuk membuat moist chocolate cake. Resepi... i survey2 kat internet je...ini 1st try okeh. Alhamdulillah...jadi jugak akhirnya. Diorang cakap sedap..(tp xtahula klu diorang juz nk jaga hati i pulak...hehehe) Tp, petang tu i gi anta sikit kat umah Cu, Cu and my BIL ckp pun sedap...cuma finishing je x bape nk cantik..ala bukan ape, actually i dah tak sempat nk sapu toping tu cantik2 coz diorang sume dh dtg time tu..itu pun mntk tlg zeera yg sapukan...so, nxt time i decorate cantik2 ok! Berbalik pd our pot luck, zeera masak daging sambal..(terbaik, my hubby suka daging sambal u yg pedas menyengat tu!) Dila, masak tomyam...and nurul with fruit salad. I masak sayur campur and ikan siakap 3rasa. then i paksa dila buat sambal belacan...Seronok rasanye bila dpt berkumpul mcm ni...


the foods

jemput makan...

fruit salad n kek

K.A.M.I

me n lil'maYra

nurul (mak tiri) n c kenit

zeera ambik berkat

pakai tudung le pulak

On Sunday, I went to warehouse sales 4 baby stuff @ PJ. Actually nak pergi ari sabtu after pot luck tu, tp hujan le pulak. So, x bnyk barang yg tgl..bnyk yg dh abis especially baby apparels. I juz dpt grab 5 pasang baju shj..botol susu and baby toiletries.. Then, since I dh pandai wat kek coklat tu (cewaaaahhh)..i adalah sgt excited untuk mencari periuk kukus sendiri..b4 this, I pnjm dr Cu. so i ajak my hubby gi Mydin Mall, Subang. finally dpt gak periuk kukus sendiri. (Hehe sgt teruja)

disebabkan my 1st try menjadi..so i dgn baik hati ingin berkongsi resepi di sini.. (",)

KEK CHOCOLATE MOIST KUKUS

BAHAN A

- 1 1/2 cawan tepung gandum

- 1 cawan serbuk koko van hauten

- 1 sk soda bikarbonat

- 1 sk baking powder

- 2 sb milo (optional)

BAHAN B

- 1 1/2 cawan gula

- 1 cawan susu cair

- 3 biji telur

- 1 sk esen vanilla

- 250g butter

TOPPING

- 1/2 cawan serbuk koko van hauten atau 300g coklat bar masakan

- 1/2 cawan susu pekat dicampur air

- 1 sb butter

- 3sk tepung jagung

CARA-CARA

1. Ayak dan gaulkan semua BAHAN A.

2. Pukul telur dan gula sampai kembang.

3. Cairkan butter dan masukkan susu cair dan esen vanilla. Selepas itu, bolehla campurkan dengan telur tadi.

4. Campurkan BAHAN A dan BAHAN B secara berselang-seli.

5. Kukuskan selama 45minit dengan api yg sederhana.

6. Topping - panaskan Bahan TOPPING, bila mendidih masukkan air bancuhan bersama 3sk tepung jagung.

sElAmAt MeNcUbA!!!!





3 comments:

  1. beb

    tu lah main prob aku bila memasak (wlupun jarang sebenarnya)
    lebih mengikut selera sendiri
    kau pn tahu level pedas aku sampai mana

    selagi belum
    mata merah
    hidung berair
    lidah terkeluar

    belum cukup pedas maknanya
    itulah Azeera

    dengan korang je bnda tu menjadi halal
    klu dgn parents aku
    makanan pedas level Azeera telah diharamkan...hmmm

    aku menjadi kurus dan makan hati je
    bila balik Kuantan

    nway aku br perasan most of gambar aku di atas
    aku pegang baby-dorae

    haippp...belum kahwin lagi
    ambik berkat je dulu

    :(

    ReplyDelete
  2. nak ambik resipi kek nie, en PTD kate sedap, k.ija x offer pon die nak bwk blk hahhahahah. kat umah akak poyo wat malu2 naik kete mengeluh nape akak x offer pon kek bwk blk...blhx cam2...nnt i nak wat plak k

    ReplyDelete
  3. zeera, kau mmg sma taste ngn my hubby bab2 pedas ni... aku pun suke jgk tp x blh blaa klu pedas sgt!! ;p

    dila, ee i rsa bersalah sgt...kan i dh offer u..i offer u mknenye offer en PTD sekali la...npe u x amik bwk balik...dgn i jgn malu2 kucin...en PTD kata sedap ke? hehehe ni yg semangat nk wat lg ni...huhuhu..

    ReplyDelete

Posted by : ija_adaMayra