Monday, January 31, 2011

Spaghetti pedas tak hingat...

semalam masak spaghetti... kebetulan kazen hubby datang from penang. actually taktau pun dorang nak dtg, last minute si budak bertuah jaja baru inform. So, masak je la ape yg ade dlm fridge tu.

resepi ? stok campak2 je...dah siap!! cuma as tekak org melayu yg 'pure' ni..ai tumbuk cili padi 3 biji bersama bawang merah!! Perggghhhh, tak hingatnye pedas...baru terangkat!



funniest home video



video


Thursday, January 27, 2011

He's now my big boy - Adam Harith 6 months old

Yesterday was 26 Jan 2011 and it means my Adam harith has turn to 6 months old. Yes, u're now is my big boy! There were so many developmental milestones that he had experienced. Now when I call his name, he makes his own sound in response me then. The obvious one I notice was that he is starting to experiment with his babbling, he tried to imitate sounds. Always create his own words, the most was "wawawaaaaaaa" and sound it loudly which at 1st I thought that he is crying plus screaming & definitely he's not! Hehehe so cutelah Adam Harith!


see, he was very happy 1st try ride the kiddy machine

again he is with kakak maYra



ouchhhh...!!

havin dinner at kfc

me & my big boy!


Saturday, January 22, 2011

Boleh Simpan!!!


At age 5 months, adam harith dah tak perlu tdo guna buai. Sgt suka!!! Means, pergi mana2 dah tak perlu risau dah. B4 this, kalau nk berjalan ke mana mesti rasa risau coz nanti adam harith buat hal bila nk tdo. Bila dgr dia jerit, mak aiiii...dah macam kene dera cubit je. Mula lah risau mengenangkan nxt month nk berjalan jauh ke sabah... kang dia buat hal kat sana kang, dah satu ke hal nk mencari buaian lak.. Alhamdulillah, now me, can say NO to buaian!!! Buaian yg selama ini bnyk berjasa tlh selamat dicampakkan disimpan dalam store. Adam harith sekarang sgt senang utk tdo. Bila dah kenyang susu, tp dia still menangis mknanye nak tdo la tu. Tepuk 2 3 kali, dah lena.. Bagus!!!

Adam harith jugak dah start makan bubur. Buat bubur nasi mmg dia suka sgt.. Campurla dgn carrot, kentang, brokoli, bayam etc...Kuat mkn budak tecik ni... Selera je... Amok pun amok la, as long adam harith sihat ok!

Luv,

Tuesday, January 18, 2011

Lepas Gian....

Perggghhh...tajuk entry tak boleh blaaahhhh. macam gian ke hapa je. Sila abaikan ye!

Lately,mmg tetiba rasa nak mkn ikan bakar. Actually bkn la pelik sgt pun kalau tetiba kan. Mmg semedang je nak mkn itu nk mkn ini... nak wat mcmn mmg dah keturunan kuat suka mkn..

*semedang = always (bhs peghak ye!)

So, lunch tadi ai ajak zEEra and nurul gi makan kat istana. Dah lama sgt rasanye tak mkn kat sana. (eh, mcm pantun lak bunyiknye) ;) Mcm biasa la, tpt 'hot' mcm tu mmg x aarr kalau x ramai orang kan. Nasib baik ada meja kosong juz nice utk kami 3 org... Mmg bende pertama yg dicari adalah udang bakar. Tapi sedih tgl seekor je. So, amik la dgn ikan kerapu bkr sekali.


ikan kerapu & udang - mantap!

Sebenarnya, mmg dari opis lg dh set nk minum air kelapa muda...owh heaven! kene lak ngn cuaca panas...sluuurrrppp! terbaikkk..tapi, bila mkcik indon tu tnye nak minum ape, laju je mulut aku ni duk jawab "sirap bandung 1" ceh !!! selalu mcm tu tau..tsk ;p Lepas tu duk terliur la nengok air kelapa muda org lain. Issshhh...

* ni nak p cari ayaq kelapa muda lak ~ alasan (",)

p/s : thnxs to zEEra yg rajin la nak melayan kerenah aku yg sgt mcm2 mengalahkan preggy m0mmy, nurul .. diLa, kalau u ada mesti lg besh!- syg korang!


Saturday, January 15, 2011

NiKi

nama dia NiKi

maYra's pet

actually ade seekor lagi si NiKo, tapi dah gone...R.I.P 4 him.



Mari Belajar Mengaji

Hari ni 1st time ajar maYra mengenal huruf Alif, Ba, Ta..... ternyata budak yg umur 2 tahun 7 bulan ni still pelat lagi..huhuhu. Mama cakap Alif ,- dia kata alis...sod,ص -jadi sos.... takpela 1st time kan. Well practice make perfect rite?



tengok si adam tu....dia pun nak join gak..hehehe


menguji kesabaran sebenarnya mengajar si budak kecik ni. Aku ni dah la jenis nak marah je bila org ajar tu tak dapat2. aku tunjuk Alif, dia tunjuk huruf nun, tapi mulut ikut ckp alif, tu pun bunyinye jd alis. banyak main sebenarnye budak kecik ni, bkn nak concentrate. Teringat lak masa arwah mak ngajar aku mengaji masa kecik2 dulu. Biasala mak sendiri yg ajar mengaji, so main2 yg lebih..pastu duk gelak2 ngan abang aku. Arwah mak mmg jenis yg lembut, dia marah pun mcm tak marah, last2 dia fedup nak ajar aku adik beradik, hantar la mengaji kat rumah orang. Atok tu (dah arwah dah pun) garang giler. Seblh tgn dia dah standby rotan. Mmg xder can la ko nak main2 gelak bagai. Nak gi ngaji pun takot dowh..
hmm, mcm tu la agaknye perasaan mak masa tu kan... bengang giler kowt ngan anak dia ni.
so, pdn la muka aku! ;)

Actually nak bg basic kat dia, at least bila gi kelas mengaji nanti dia dah kenal huruf.
Bila dgr dia baca mmg nak tergelak aku dibuatnye..sedaya upaya la aku ni dok menahan gelak, tp tak blh thn gak..tergelak sesama!!!



Sunday, January 9, 2011

Jalan-Jalan


Yesterday both me & hubby spent time bawa maYra & adam harith naik LRT.. this is adam 1st time keluar with public transport...maYra rasanye dah 2 3 kali jugak la naik LRT ni. Tapi b4 this dia mcm takut2 naik LRT n akan duk senyap je. Tidak untuk kali ini...kalau dibiarkan mau dia berlari dari hujung sini ke hujung sana...haisshhh!!!



adam harith comey


mula2 mcm pelik or baru nak panaskan enjin


lepas tu, wah...happy nampak!!

Actually, this is hubby's idea..since b4 this maYra selalu la excited bila nampak LRT dr dlm kereta..and papa did promised her 1 day wil bring her & finally he did! Kalau nak ikut hati aku, mmg tak arrr nak bawak maYra naik train..owh no no no!!! tak terkawal karang, dia dah la hyper...karang dr hujung sini blh dgr suare aku smpai ke hujung sna...owh tidak!!!


sepanjang p'jalanan adam harith sgtla behave ok..sayang adam!!!

feeling2....

panas..

Weols naik dari station Setiawangsa turun ke Ampang Park and terus ke Terminal Gombak b4 turun balik ke Setiawangsa. Punye la lama x naik tren baru perasan station Sri rampai dah wujud, im not sure since when beroperasinye...


@ Ampang Park station



Selepas bersuka-ria dlm train, bawak maYra gi Titiwangsa jalan2. Ramai orang bawak family ber'picnic kat sana. Owh lupe pulak nak bawak basikal dia..kalau tak blh dia main2 kat sana. Takpe, papa said next time ye!


her 1st time riding horse

muka confident.. ;p

dah happy??!!! jom balik

p/s : nanti adam harith besar mummy bawak awak naik kuda lak ye syg..

Dah penat berjalan bagai, singgah Tesco dulu beli groceries sikit sebelum balik. Bawang kat rumah mmg dah zero. Lately, harga bawang mmg mahal la. Kat Tesco semlm rm3.90 per kg. Dah la bawangnye besar nak mampus, amik 3 4 biji dh sekilo, mcmn??


Tuesday, January 4, 2011

YES!!!



YES!!!!

ape yg Yes nye????


;)


see, sy dah boleh pakai jeans size 26..ngeh..ngeh..ngeh

mknanye x jd la nk let go Levi's sy ni...hehehe

ala..setakat Levi's je pun, kecoh je kan..??

kecohla!! sy SYG jeans ni...ade history nye n 4 me ade sentimental value nye...


muka pompuan poyos yg bangga bontot dah blh lepas...

ImPosSiBlE iS NoThInG

LIKE

mY little aDaM - 5 months already

Yesterday, Adam went for his monthly check-up. Ya, he's now 5 months already. His weight turn to 8.3 kg... actually it's not a high increased compared to last one's check-up. At age 4 months his weight increased 0.7 kg, but now only 0.5 kg. Mungkin dah besar kowt...yela dia dah jarang tidur..nak main je kejenye.


kesian anak m4m4 ni, lps kene inject terus pengsan! ;)

kakak pun nak enterprem jgk...her new year hairstryle


muahhhsss

* owh this is my 1st entry for 2011 : happy new year all.