Tuesday, February 1, 2011

My Dalca Ayam


Hari ni masak dalca ayam... tetiba teringin nak mkn dalca le pulak. Mula ingat nk masak nasi minyak sekali. Tp tetiba malas la nk masak nasi minyak. Eh..boleh lak "tetiba" sume kan!

Bahan-bahan

ayam ( dipotong kecil ) - suka hati la nak bnyk mana...
1 biji kentang ( potong 4 ) - ikut suka la, mcm sy cukup utk sy n maYra- mr hubby tak mkn sayur sume
1 biji terung bulat ( potong 4 )
3 batang kacang panjang ( potong memanjang 1 inci)
1 batang karot ( potong memanjang)
1 biji tomato ( potong 4 )
1 biji cili hijau ( belah 2 )
1cawan santan pekat
air secukupnya ( anggaran 1-2 cawan air )
1 cawan kacang dhal ( rendam dan rebus hingga empuk)
1 labu bawang besar ( di tumbuk) - sebelum ditumbuk ambil sikit bawang- hiris (untuk menumis)
3 ulas bawang putih ( ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 sudu besar serbuk kari
minyak untuk menumis
garam



lebih sedap tumbuk dari blend (org cakap la)

santan pekat

bawang merah yg dihiris, 4 sekawan & bahan tumbuk

sayur yg telah dipotong

ayam yg dipotong kecil

serbuk kari (kalau ade daun kari lg sedap)

kacang dhal yg telah direbus

Cara membuatnya

1. Tumis bawang yg dihiris, bunga cengkih, kayu manis, pelaga dan bunga lawang hingga layu kemudian masukkan bahan tumbuk dan tumis lg hingga naik bau/wangi, seterusnya masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air.

2. Masukkan ayam dan kentang, masak hingga kecut dan empuk .

3. Kemudian masukkan air, santan, dhal, sayur-sayuran (masukkan sayur yg keras spt carrot dlu..dah nk masak baru masuk tomato). Bila sayur sudah masak, masukkan garam secukup rasa.

Sedia untuk dihidang & makan!!!!


siap masak - fresh dari dalam kuali


Menu lunch weols hari ni...dalca ayam, ikan goreng & sambal belacan.




No comments:

Post a Comment

Posted by : ija_adaMayra