Saturday, October 30, 2010

My 1st try ~ Chocolate Cheese Brownies

Credit to mamatisya coz sudi berkongsi resepi....
I mmg suka cheese cake, so ape lagi.....balik keje last thursday terus ajak hubby gi cr4 coz nak shop bahan2 cake. Around 93opm bermula lah operasi....

ok, here , me also wanna share the secret recipe. Then uolls can try it @ home okeh!

But b4 that, kene tgk gambar dulu....bagi semangat ckit...


hias mengikut kreativiti masing2 ye, since I tak bape nak kreatif..ni la hasilnye..

boleh aaarrr...

Pastikan ada :-

-loyang yg blh bukak dari tepi atau bawah tu (kalau takde gi la beli)~ kalau xnak beli gak, suka uols lah ye
-aluminuim foil
-pengukus


BAHAN-BAHAN

untuk lapisan coklat

200 gm majern/mentega
200 gm dark chocolate/coklat masakan
170 gm tepung gandum - diayak
30 gm serbuk koko - diayak
170gm gula halus/kastor
4 biji telur gred A


untuk lapisan cheese

250 gm cream chesse (philedelphia)
60 gm gula halus/kastor
25 ml air
1 biji telur gred A

untuk topping

300 gm coklat masakan
120 ml whipping cream
1 sudu besar majerin/mentega

untuk hiasan

buah strawberry


CARA-CARA

-panaskan pengukus siap2, loyang tu sapu le dgn majerin
-cairkan majerin/mentega + coklat masakan guna kaedah double boil
-bila sudah cair ketepikan dulu

-sementara tu masukkan telur dan gula dlm mix bowl. Pu
tar sampai kembang
-kemudian,masukkan serbuk koko dan tepung sedikit demi sedikit. Kacau guna whisk ataupun spatula, jgn guna mixer lagi sbb takut kek jadi bantat
-kacau rata dan sebati sampai hilang ketul.
-then, masukkan coklat + mentega yg telah dicairkan tadi. Tuang separuh adunan ke dalam loyang. (separuh lagi ketepi kan dulu)
-Tutup dgn aluminium foil utk elakkan air menitik atas kek.
-Masukkan dlm pengukus & kukus lebih kurang 15 minit

-Sementara tggu lapisan coklat tu masak, kita buat lapisan cheese pulak.
-Masukkan semua bahan utk lapisan cheese kecuali telur dlm mixer. Pukul sampai kembang baru masukkan telur, then pukul sekejap lagi.
-Tuang atas lapisan coklat yg kita kukus tadi. Tutup n kukus lagi lebih kurang 20 minit.
-Bila lapisan cheese tu dah masak, tuang pulang balance lapisan coklat tadi (kita tuang separuh je tadi kan)
-Kukus lagi dalam 20 minit.
-Dah masak biarkan sejuk

-Lastly, kita buat topping pulak.
-Cairkan semua bahan2 topping guna kaedah double boil mcm tadi.
-Kacau sampai likat dan licin.
-Then, tuang ler atas kek kita yg dah masak tu..biar dia meleleh secara semulajadi.
-Hiaslah mengikut kreativiti & citarasa uols.
-Dah siap simpan dalam peti ais.



siyes...sedap!!!




2 comments:

  1. memang nampak yummy gilerr!!

    pasti akan ku cobakk!! semua bahan dah ade..cheese aje kene beli =D

    ReplyDelete
  2. liza...actually aku kene bnyk belajar dari kau beb!! nway, try jgn tak try...siyes sedap (coz aku mmg penggemar chocolate cheese!)

    ReplyDelete

Posted by : ija_adaMayra