Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan Day 4

Semalam blk kerja terus singgah pasar chowkit.
Nak cover the day b4 semalam la punye psl.
Punye la beriye ari isnin tu, kat ofis dah google2 cari resepi nak masak utk berbuka.
Kebetulan ari isnin tu ade psr mlm kat umah, mmg cantik la kan. Dah plan dah ni nak masak ape ari isnin tu.
Punya la semangat kan...
Sekaliiiiiiiiii......sangkut jam! Dlm kul 6.45pm baru sampai umah.
Nak masak kejadahnye!!!?
Amik kau beratur panjang, 1 jam setengah aku sngkut kat ctu.
Masalahnye, masa nk blk dr ofis tu mmg dh plan nak ikut duke or akleh..
Siap dah standby touch & go kt sebelah, konon nak ikut highway.
Ntah aku berangan ke hape ntah, blh lak aku turn masuk jln ke pwtc terus ke jln tun razak.
Sepnjng jln ok...still clear lg...
Tp sampai je simpang kat celcom jln semarak tu dah start jam x hingat punye.
Sejam kot kat ctu, x bergerak langsung. Sampaila ke dato keramat.
S.E.N.G.A.L ----> padan muka!!!

So, semalam sampai umah dlm kul 5.30...
tu pun sbb dah bnyk tempat yg aku singgah &
lg satu, aku naik motor...cepatla sampai, cilok sana cilok sini.
Mmg tak la kan aku yg bwk motor tu, husben la. (:
Mula2 g psr chowkit bli bahan nak masak.
Lepas tu, singgah bazaar ramadhan @ dato keramat beli kuih.
This is my 1st time gi bazaar ramadhan 4 this year.
Ramai betul org...sampaikan ade foreigner yg siap bergambar bagai kt bazaar ramadhan.
Dengan kehadiran pelbagai bangsa kat bazaar untuk menikmati pelbagai juadah. Meriahkan M'sia ni.
1 M'sia...!!! eh? tetibe...? argghhhh peduli...yg penting,
I L.O.V.E M'sia ok!........................Ko, ade????


Sampai umah je...pungpang pungpang kat dapur. Semangat nak masak ni menu yg x dpt masak ari Isnin lps.

Hasilnya....



Kari ayam tanpa santan








sambal tempoyak daun kayu





Ada sejarahnye sambal tempoyak daun kayu ni. Dulu aku mmg x prnh jmpe benda alah ni. Org perak biasenye kalau tempoyak buat sambal..yg tumbuk cili padi then campur tempoyak. Takpun buat gulai tempoyak dengan ikan je. X pernh la lg aku jumpe sambal tempoyak daun kayu ni..Sampai ade la satu hari tu ex-officemate aku (sakinah), dia org Noghori, bawakla masakan ni g ofis. Rasa punye rasa...mmg terangkat la der. Sedap siuttt. Dia ckp, pure noghori mmg masak ni menggunakan 7 jenis daun kayu...macam daun pucuk ubi, dauk kaduk, mengkudu ntah ape2 daun lg la...Dihiris halus mcm bunga rampai tu. Tambahkan lg dengan petai. Tp aku x makan petai, so no petai allowed. :)
Nak tau resepi? Sila google.... ;p
Seriusss sedap, pedas...mmg klimaks!!


So, ini lah menu berbuka kami sekeluarga semalam.
Husband aku mmg x makan tempoyak. Dia org Perak murtad...hahahaa

*Hari ni nak masak ape pulakkkk ehy??? hmmmmm....*thinking*thinking*


6 comments:

  1. uish terliur nengok..
    bulan pose ni aku tak masak hehe..hari2 makan rumah mak aje..tak larat hehe..
    tp pose mmg jam teruk la.. aku sampai rumah pun 6.30hari2 walaupun ikut NPE. tak kuasa la nak masak dah :)..
    selamat berpuasa ija..

    ReplyDelete
  2. liza, untunglaaa ada mak :)
    Selamat berpuasa juga utk u,
    take care both u & baby k!

    ReplyDelete
  3. sambal tempoyak daun kayu? daun tu pucuk paku kan?kan? hehe

    ReplyDelete
  4. Wawa, daun kayu tu bnyk jenis. Pucuk paku myb salah satu kot...

    ReplyDelete
  5. wah sempat ek msk, aku nie since start posa semo semadang bazar jek, xsedap plak tuh...

    btw share la beb resepi kari tanpa santan ko tuh, nmpk cam sedap

    ReplyDelete
  6. sempat sya klu nek motor hihihi
    aku mmg x suka bli lauk kt bazaar...x sdp ikut tekak aku hihi
    nnt aku share resepi kari ayam tnpa santan tu..
    x pun google je...aku mmg slu google je :)

    ReplyDelete

Posted by : ija_adaMayra